جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
۲۰:۴۰:۱۴
فرمانداری شهرستان فریدن

جاذبه های گردشگری غرغن، یادگار ماندگار ارامنه/عکس

به گزارش روابط عمومی فرمانداری فریدن، وجود کوهستان‌های زیبا و سر به فلک کشیده، رودخانه‌ های پر آب، ییلاق‌های سرسبز و تفرجگاههای روح پرور و روستاهای دل انگیز در منطقه فریدن، این منطقه را به یکی از زیباترین مناطق استان اصفهان و یکی از بهترین مناطق برای گردشگری در چهار فصل تبدیل کرده است البته […]

به گزارش روابط عمومی فرمانداری فریدن، وجود کوهستان‌های زیبا و سر به فلک کشیده، رودخانه‌ های پر آب، ییلاق‌های سرسبز و تفرجگاههای روح پرور و روستاهای دل انگیز در منطقه فریدن، این منطقه را به یکی از زیباترین مناطق استان اصفهان و یکی از بهترین مناطق برای گردشگری در چهار فصل تبدیل کرده است البته این شهرستان به شهرستان هوای پاک در این استان نیز معروف است.

در این گزارش به معرفی روستای خواهیم پرداخت که مردمانش خوش دل، با صفا و ساده دل هستند، مردمانی که اکثرشان به زبان ترکی تکلم می کنند و در دل روستای خود کلیسای سنت نشان هم وطنان و هم شهرستانی های ارامنه را در خود جای دادند، آری این روستا، روستای غرغن از توابع شهرستانهای فریدن در بخش مرکزی است.

روستای غرغن

غرغن یکی از روستاهای شهرستان فریدن می باشد که براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۲۴ بوده‌ است.

این روستا از مرکز فریدن یعنی شهر داران، تقریبا ۱۶ کیلومتر فاصله دارد که برای رسیدن به آن باید از روستاهای همچون نماگرد و سفتجان گذر کرد که به هنگام گذر از این روستاها مناظر طبیعی چشم نواز و هوای پاک روح خسته هر گردشگری را به وجد می آورد.

ساکنان اصلی این روستا ابتدا ارامنه‌ای بودند که در زمان صفویان به فریدن بزرگ کوچانده شدند و نام این روستا نیز واژه‌ای ارمنی است و بسیاری از عناوین مزارع و باغات روستا نیز از زبان این مردمان گرفته شده اما بعد از مهاجرت مردم ارامنه از این روستا اکثر اهالی این روستا ترک زبانان هستند.

گفتنی است در سال ۱۳۴۹ پس از اینکه احداث و آبگیری سدزاینده رود آغاز شد این امر سبب مهاجرت ساکنان روستاهای پشت سد به این روستا شد، تعدادی از اهالی روستای یان چشمه و بابادگان (معروف به مری)به این روستا کوچ کرده و زمین‌های کشاورزی و منازل ارامنه را خریداری کردند، که اهالی آن به زبان ترکی تکلم می کنند.

از لحاظ ساختار روستایی این روستا معماری ویژه و منحصر به فردی دارد به این صورت که این روستا از چندین قلعه تشکیل شده است نحوه چینش قلعه‌ها و همچنین ساخت طویله‌های احشام، دیوارها، آشپزخانه‌ها و کاهدان‌ها، ارتباط زیرزمینی قلعه‌ها، چاه‌ها و همچنین جوی‌های آب قابل توجه می‌باشد البته این آثار تاریخی نیز به مانند دیگر آثار این سرزمین کهن و با تمدن به دست فراموشی و بی توجهی سپرده شده است.

دهخدا در لغت نامه خود درباره غرغن این چنین نوشته است:

غرغن[ غ َ غ َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان ورزق بخش داران شهرستان فریدون ، که در ۸ هزارگزی جنوب داران و ۶ هزارگزی جنوب راه داران به آخوره قرار دارد، محل آن دامنه ٔ کوه و هوای آن سردسیر است و سکنه ٔ آن ۱۳۴۸ تن است که مسیحی ارمنی هستند.

آب آن از رودخانه محلی و قنات تأمین می شود و محصول آنجا غلات ، حبوبات ، تریاک ، سیب زمینی و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی قالی ، گلیم و جاجیم بافی است. راه ماشین رو و دبستان دارد و دارای معادن زغال سنگ و پنبه ٔ نسوز است که بطور غیر مکانیزه استخراج می شود و معدن آهن نیز دارد. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج ۱۰).

از  آثار تاریخی  این روستا می توان به کلیسای سنت نشان که هنوز نیز پذیرای هم وطنان مسیحی کشورمان است، اشاره کرد.

کلیسای سنت نشان در روستای غرغن از کلیساهای زیبا و تاریخی فریدن در استان اصفهان است این کلیسا طبق کتیبه های چوبی داخل ان در ۱۹۰۳ میلادی ساخته شده و تابلوهایی زیبا و قدیمی دیوار داخلی ان را زینت کرده است محوطه بزرگ که اقامتگاه هایی کوچک در اطراف ان تعبیه گردیده و هر ساله در مراسم مختلف مذهبی مسیحیان پذیرای هموطنان مسیحی است. مردم این تیره ، در ارمنستان و دامنه‌ی کوهستان‌های گرجستان زندگی می‌کرده‌اند .

این اثر در تاریخ ۲۲ آبان ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۸۶۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در کتاب پرتیکان باستان حمید رضا محمدی در صفحات ۱۱۱ تا ۱۱۳ به طور مفصل در خصوص ارامنه فریدن سخن گفته است که خلاصه ای از مطالب آن را در این قسمت برای اطلاعات بیشتر عنوان می کنیم:

پس از آنکه شاه عباس صفوی ارامنه را در ایران ساکن می کند به روایتی ۱۲۰۰۰ نفر از ارامنه در ۵۴ آبادی در فریدن مسکن می یابند و در این مهاجرت تنها ارامنه کشاورز به فریدن آورده شدند و صنعتگران این قوم در اصفهان ماندند.

یکی از آثار به جا مانده از این قوم در روستاهای فریدن اسامی زمین های کشاورزی است که هنوز هم به نام های ارامنی خود معروف هستند و کشاورزان ملک خود را به همان نام ها می شناسند برای مثال اسامی همچون بنزاد، پارگارد، جاخچارو، پاچاقا و چند نام دیگر از پرکاربردترین آنها است.

در ابتدای امر ارامنه در ۵۴ روستای فریدن بزرگ اسکان یافتند، که آنها را می توان به چهار قسمت تقسیم کرد البته گفتنی است گستردگی این ۵۴ روستا در فریدن بزرگ ملاک قرار گرفته ولی اکنون که این منطقه به چهار شهرستان تقسیم شده روستاها نیز در چهار شهرستان پراکنده هستند که در ادامه روستاهای را که در شهرستان فریدن قرار دارند را با رنگی دیگری مشخص می کنیم، تقسیم بندی ذکر شده به این صورت است:

۱- روستاهای ارامنه نشینی که در سده اول سکونت تمامی ارامنه از آنها مهاجرت نمودند شامل روستاهای آغامه، آقا گل، آغچه، آشگرد، برده شاه، بکرود، دوش خراط، قعله گریگور، دآرایورد، درامارا، ده شرف، طالبلاغ، تنگ حلوایی، تارال، تریکرت،اسکندری، اسکندری نسار، قعله چوجانک، میدانک، مورستان، میراوه، منان قدیم، قلعه موکل، ننادگان، خویگان سفلی، نوغان، شاه بلاغ قدیم، ده کوچک(مزرعه دراز)، جامین، سینگرد قدیم، سونقا، داش کسن و پونستان(مجموعآ ۳۳ آبادی)

در بین این روستاها، روستای تنگ حلوایی نام بسیار آشنای برای روستاهای به مانند غرغن و سفتجان می باشد زیرا از این روستاها در فریدن فقط همین روستا است که خالی از سکنه می باشد و کشاورزان در آن مناطق به کشاورزی مشغولند و به تنگ حلوا معروف است.

اکنون از تنگ حلوا  فقط  حفاری های غیر مجازش بسیار نمایان است البته باید افسوسی بسیار خورد زیرا زمانی که کشورهای جهان به دنبال تمدن سازی برای خود هستند فقط تمدن منطقه فریدن در کشور عزیزمان با بیش از ۷ هزار سال قدمت با تمدن بیش از ۲۴ کشور جهان رقابت می کند.

۲- دومین دسته از روستاها، روستاهای ارامنی نشینی که سکنه ارامنی آن به طور کامل به ارمنستان مهاجرت نموده اند، شامل روستاهای آرگون، ازنوله، بژگرد، واژگون، قعله چاوچه، مزرآباد(مزرعه)، موقان نو، آرتون آباد( استل بردی) مجموعأ ۸ روستا

در این قسمت روستای مرز آباد(مزرعه) که در همجواری با روستای تنگ حلوا است داستان شبیه به همین روستا دارد که تمامی آنها اکنون به تله ای از خاک بدل شدند البته به آنها چندین روستای دیگر را هم باید اضافه کرد که اکنون فقط جایگاه آنها را سوداگران گنج به خوبی می دانند.

یک نکته جالب در خصوص این روستاها داستانهای است که از قدیم سینه به سینه گشته، طبق این داستان ها این روستاها مجموع بزرگی بودند که در کنار یکدیگر قرار گرفته بودند با فاصله محدود که تمام آنها توسط قعله ای که در بالاترین نقطه و مشرف به این روستاها بود حمایت می شد و اهالی آن را از حمله های دشمنان و یاغیان آگاه می کرد به این قعله« ماغارا قالا»   گفته  می شده که اکنون فقط تخت سنگ های از آن به جا مانده است.

۳- سومین دسته روستاهای است که تا چند دهه اخیر ارامنی نشین بوده اند شامل روستاهای زرنه، درختک، خویگان، خویگان سفلی، خنگ، عادان، قعله ملک، غرغن، میلاگرد، نماگرد، شاه بلاغ، سرشگون، چیگان، سنگباران، سینگرد،

۴- روستاهای ارامنی نشین فعلی فریدن شامل روستاهای زرنه، خویگان علیا، نماگرد، غرغن، سوران، سینگرد

البته در این روستاها هم وطنان مسیحی مان به صورت دائم حضور ندارند و در اعیاد و مراسمات خاصی حضور پیدا می کنند برای مثال روستای مد نظرمان غرغن فقط پذیرای مهمانان ارامنی هستند که در اعیاد و تعطیلات به این روستا سفر می کنند.

 

گفتنی است در روستای غرغن  اهالی آن  به دام پروری و کشاورزی مشغول هستند که بهترین سوغاتشان هم صنایع دستی و همان فراورده های لبنی است که زنان فداکار و زحمت کش این روستا تولید می کنند.

مناظر طبیعت زیبای اطراف غرغن منحصر به فرد است که تپه های اطراف آن نیز نمای زیبای به این روستا داده است، البته رودخانه و چشمه های  اطراف این روستا وجود دارد که به جاذبه های گردشگری آن می افزاید البته این رودخانه به رودخانه بزرگ پلاسجان می پیوندد، که در پایان تصاویری از طبیعت زیبا  این روستا را خواهید دید.

یکی از ویژگی های اهالی این آبادی زبان شیرین ترکی شان می باشد که نسبت به ترک زبانان منطقه متفاوت است و  با لهجه خاصی که مختص روستانشینان اطراف شهرستان چادگان می باشد تکلم می کنند، مهم ترین ویژگی مردان شجاع و زنان فداکار این روستا مهمان نوازی آنها است.

مشکلات این دیار به مانند دیگر روستاییان منطقه، نبود شغل مناسب است زیرا شش ماه سال که کشاورزی در این منطقه تعطیل است، شغلی که پاسخگوی میعشت مردمان این منطقه باشد وجود ندارد و جوانان این روستا ناچار  هستند به مهاجرت  که اکنون می توان شاهد کاهش چشم گیر جمعیت این روستا بود که اهالی مهاجرت کرده آن هم در حاشیه شهر اصفهان ساکن شدند که خود این امر مشکلات بسیاری را برای آن به وجود آورده است.

مطالب مشابه

به گزارش روابط عمومی فرمانداری فریدن، به منظور هماهنگی و انسجام جهت باشکوه برگزار نمودن شب‌های قدر و راهپیمایی روز قدس، روز چهارشنبه جلسه ای با ریاست فرماندار فریدن و با حضور بخشداران بخش مرکزی، زنده رود و مدیران نهادها و دستگاه های اجرایی در سالن جلسات فرمانداری برگزار گردید. فرماندار طی سخنانی ضمن تبریک […]

۹ فروردین ۱۴۰۳

به گزارش روابط عمومی فرمانداری فریدن، اولین جلسه شورای اداری فریدن در سال ۱۴۰۳ با حضور عزیزاله عباسی فرماندار فریدن، امام جمعه شهر داران، منتخب مردم شهرستان های فریدن، فریدونشهر، چادگان و بوئین میاندشت و دیگر مسئولان دستگاهای اجرایی در مسجد گلستان شهدای شهر داران برگزار شد.

۸ فروردین ۱۴۰۳

به گزارش روابط عمومی فرمانداری فریدن، اعضای شورای اداری شهرستان فریدن روز سه شنبه در ابتدای نخستین نشست سالجاری این شورا، با نثار گل برتربت پاک شهدای انقلاب اسلامی با آنان تجدید میثاق کردند. نخستین نشست شورای اداری فریدن در مسجد گلستان شهدای شهر داران و در جوار قبور مطهر شهیدان انقلاب اسلامی برگزار شد.

۸ فروردین ۱۴۰۳

به گزارش روابط عمومی فرمانداری فریدن، عزیزاله عباسی فرماندار فریدن با انتشار ویدیویی فرا رسیدن سال جدید، را به تمام مردم این دیار تبریک گفت.

۵ فروردین ۱۴۰۳
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × 2 =